Страница 1 от 15 12311 ... ПоследноПоследно
Резултати от 1 до 15 от общо 219

Каравани

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2006
    Мнения
    2,058
    #1

    Каравани

    Някой използвал ли е каравана?
    Дали е голямо удобство на дълъг път, примерно из чужбина. Или пък някъде из родината да си направиш бивак за 2-3 дни и после да се преместиш с "цялата си къща" на друго място.
    Като гледам цените в i.mobile.bg - между 4 и 6 бона човек може да се обзаведе с прилична каравана, с баня и тоалетна, с кухня с газова печка и хладилник, с от 3 до 5 спални места.

    Дали сериозно вдигат разхода на гориво, дали бързо износват съединител и накладки...?

  2.  
     
  3. Moderator
    Тук е от
    Nov 2001
    Мнения
    5,736
    #2

    Re: Каравани

    Един приятел е бил някойло дни в каравана това лято и каза, че било удобно и комфортно. Имало си всичко. При всички случаи съединитела ще замине по бързо, накладките също. Даже може да възникнат и проблеми със скоростната кутия. Хайде, при теб колата е нова така, че не миу мисли много. В крайна сметка караваната няма да я караш непрекъснато. На един приятел с голф 3 заради ремаркето му се скапа скоростната кутия.

  4. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2006
    Мнения
    2,058
    #3

    Re: Каравани

    Въобще не ми е ясен въпроса с обслужването на една каравана. Например
    - колко вода събира в резервоарите си. Ако има баня - дали не трябва непременно да си на къмпинг и от там да се включваш с маркуч за да ползваш банята. Или си има поне за 1 къпане.
    - били пригодени за захранване 220V и 12V. Въпросът с 220V е ясен - кабел от къмпинга например. А за 12V - дали си имат отделен акумулатор, независим от теглещата кола? Или се разчита само на нейният акумулатор?
    - имали хладилници на газ!! Какъв е този номер - как така хладилник може да работи на газ?
    - На които каравани има тоалетни - има такива с обикновенни и такива с химически. Нито знам едните как се обслужват, нито другите, нито кое е по-доброто от двете.

    Не че съм се засилил да си купувам, но все пак са ми интересни тези въпроси.
    От време на време пътувам до другият край на Германия, близо до Холандия, с по няколко дни престой там. Досега пътувах с още един човек, сега вече ще бъдем 3-ма. С много багажи. Та си мисля дали една каравна не е добро решение за нощувките до там и обратно, както и за лично ползване в другото време, по време на отпуски.

  5. Senior Member
    Тук е от
    Nov 2002
    Мнения
    1,594
    #4

    Re: Каравани

    За 12-те волта - от колата. Ако искаш допълнителен капацитет - купуваш още акумлатори.
    За хладилниците на газ - че то и климатици на газ има За амонячни хладилници не си ли чувал? Любими са на хората от моята гилдия - отиваш на язовира и за 20 кила газ имаш студена бира една седмица.
    И двата типа тоалетни се обслужват от специализираните фирми.

  6. Senior Member Аватара на dragozow
    Тук е от
    Dec 2005
    Мнения
    1,304
    #5

    Re: Каравани

    Преди няколко години на Дунав бях на палатка.В лагера имаше оставена малка каравана на съхранение от собствениците които бяха някъде си и ни позволиха да спим в нея.Та с мойта и злобното куче от гръмката порода пинчер се настанихме.Още първата вечер изгоних пинчера в палатката защото искаше да безчинства на хората с имуществото.Караваната беше стара бракувана циркаджийска,не беше голяма ама имаше прилична спалня,маса със пейка за хранене,кът с мивка и множество шкафове и ниши подредени много разумно.Никак не е лошо,един вид къща си е.Можеш да си отвориш само горната половина на вратата,има люк и инсталация за телевизия.Много беше хубава,при това доста стара.С по-новите и големи трябва да се чувстваш като у дома си.

  7. Member
    Тук е от
    Feb 2001
    Мнения
    781
    #6

    Re: Каравани

    Готина тема сте спретнали :-)
    И аз се интересувам напоследък, не че ще си купувам, просто има доста приложения.
    Само че аз повече се заглеждам по Кемперите, т.е. самоходна каравана, използваща шаси, или там както го наричат...
    Ако някой има повече опит или познания, нека сподели с невежите, то въпросите са същите както за караваните като цяло.

    1. Обикновена или химическа тоалетна. Как се поддържат ? Може ли да се почистват и не само от "специализирани фирми"
    2. Някои имат и генератор на 220V, колко мощен е той?
    3. Въпросът за банята, ако я има също ме вълнува, има допълнитлен резервоар или ? Ако има колко вместимост ?
    сигурно и доста други въпроси могат да възникнат...

  8.  
     
  9. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2006
    Мнения
    2,058
    #7

    Re: Каравани

    Засега си харесах една каравана на цена 6300 лв, говорих по надълго със собственика и по някои въпроси. По-долу и слагам снимките. Караваната е двуосна, Брой спални места - 4, Дължина - 7.11 м, Отопление - Газово, Тоалетна - Химическа; Соларна батерия, комарници и щори на всички прозорци, баня, тоалетна, газови котлони - 3бр. , хладилник, нови матраци, плюш, мебели от масив, 4бр. нови гуми(1000км), багажник на покрива.
    Това го взех от сайта. От разговора със собственика разбрах следните неща:
    - без проблем я теглел с Опел Вектра 1,8 бензин. Без караваната разход 7/100, с нея - 10/100.
    - В БГ я теглел с до 120 км/ч, но из Европата не било позволено с повече от 100 км/ч.
    - За да теглиш ремарке/каравана с общо тегло над 700 кг трябвало курс за категория Е, при което се минавал само полигон.
    - имало допълнителен резервоар за вода 110 литра, който се зарежда отвън с маркуч. Така независимо можело да се ползва банята, която е с газов бойлер.
    - две газови бутилки - за отоплението, за кухнята и за хладилника, който бил амонячен и можел да работи както с пропан-бутан, така и на 12/220V.
    - тоалетната - добавят се някакви химикали, всичко отива в контейнер, който периодично се вади и се почиства.
    - караваната си е със собствен акумулатор, но разбира се - може да се включи на 220V на къмпинг например. Както и да се пусне вода с маркучи.
    - караваната била с механични спирачки. Не ми е ясно как се задействат. Може би от натиска на теглича при спиране на колата - се задействат и те?

    Собственика бил скиор и зимно време с нея чудесно си изкарвал на Боровец. Значи може добре да се отоплява. Бил оглеждал и къмпинзите из Гърция, които предлагали много удобства за почиващите с каравани - освен ток и вода - даже кабелна ТВ и интернет!

    Доколкото се запознах с различните видове каравани - май най-добре е да бъде с газово отопление, тъй като това ще позволява да се топли и вода на газ, без нужда от 220V. Защото има и такива с електрическо отопление. Малка част от караваните имат бани, а има и доста без WC, те са по-къси по принцип.

    А тази е единствената, за която прочетох че имало и соларна батерия.

    P.S. DarkRose, и аз се бях замислил за кемпер, но най често се предлагат модели от края на 80-те и началото на 90-те години. Предполагам че са с издухани дизели, които ще искат ремонти.
    А за агрегати на 220V: Виждал съм в сайта на Хонда за България малки бензинови, с цени между 1000 и 2000 лв според киловатите. Даже имат изход 12V, освен 220V.
    Но в моята кола си държа винаги един конвертор 12V/220V с мощност до 140W и изход стандартен контакт за 220V. Включва се в запалката, струваше сто и нещо лв, поръчах си го от get.bg. Има и 300 ватови, те обаче трябва директно да се свържат към акумулатора, не става към запалката.

  10. Member
    Тук е от
    Feb 2001
    Мнения
    781
    #8

    Re: Каравани

    Благодаря за инфото, а за тази каравана, ако това всичко си е така, както е описано.. просто е супер за тези пари. WC, баня, отопление..

  11. Junior Member
    Тук е от
    Nov 2005
    Мнения
    74
    #9

    Re: Каравани

    Вижте и тази каравана:http://forum.nariba.com/viewtopic9452.html

  12. Senior Member
    Тук е от
    Nov 2002
    Мнения
    1,594
    #10

    Re: Каравани

    Каквато и тоалетна да имаш, все ще се налага да викаш "лайнарката". Не че не можеш да си я поддържаш сам и по стара бъллгарска традиция да си източваш отпадъците в реката/язовира/морето/двора на комшията. Баня и тоалетна имат повечето модели (поне повечето от тези, които съм виждал в продажба). Акумулатора става като вариант за оловин един час, ама за повече излиза малко солено (рециклирането на скапания акумулатор имам предвид).
    И за десерт - 7 метрова каравана е голяма горе долу колкото читава хотелска стая по морето. А си я возиш с теб

  13. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2006
    Мнения
    2,058
    #11

    Re: Каравани

    Цитат Първоначално публикувано от fori

    И за десерт - 7 метрова каравана е голяма горе долу колкото читава хотелска стая по морето. А си я возиш с теб
    Така е Fori, само се чудя евентуално как бих я докарал до двора зад блока си, като трябва да минавам по няколко тесни улички. Че ще мина-ще мина, ама как ще завивам по тях - нали композицията ще бъде като ТИР...
    Май маневрите биха били леко изнервящо нещо

    Цитат Първоначално публикувано от fori
    Каквато и тоалетна да имаш, все ще се налага да викаш "лайнарката". Не че не можеш да си я поддържаш сам и по стара бъллгарска традиция да си източваш отпадъците в реката/язовира/морето/двора на комшията....
    Може пък да се договоря с някой арендатор на земя - хвърлям му естествена тор, той пък ми плаща за това

  14.  
     
  15. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,260
    #12

    Re: Каравани

    Румене, хвала, много добре изглежда. Не знам какво плащаш с тези пари при толкова много уреди и екстри. И всичко изглежда добре запазено! Този ти избор за харчене на пари ми харесва много повече от лодката . Извън темата, ама се каня да пусна малко снимки от преди дни от разходка в залива с яхта под наем.

  16. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2006
    Мнения
    2,058
    #13

    Re: Каравани

    Цитат Първоначално публикувано от Lazar
    Румене, хвала, много добре изглежда. Не знам какво плащаш с тези пари при толкова много уреди и екстри. И всичко изглежда добре запазено! Този ти избор за харчене на пари ми харесва много повече от лодката . Извън темата, ама се каня да пусна малко снимки от преди дни от разходка в залива с яхта под наем.
    Чакай, може да стане като с лодката - само идея...
    Уловката тук, е че конкретно тази е производство 1983-та. Затова е на такава цена. Според собственика и предимството и е, че обзавеждането е от масивно дърво, а не като по-новите - талашит. Но може и да е поизгнила тук-там.
    Чисто новите каравани са от порядъка 22-30 хил. лева, но трябва да призная, че изглеждат много по-добре от старите, интериора им e много по-раздвижен и свеж, все едно е взет от списание за обзавeждане на дома.
    На нова естествено няма какво да се хвърлям - безсмислено е, даже и да имах и да прежалех толкова пари.
    Човек ако е американски пенсионер и в нея да си прекарва 90% от времето - тогава може и да си струва.
    Тази изглежда добре, поне на книга, но ме притеснява дължината и, доста е голяма. Дали като влизам в някое населено място - децата няма да подскачат от радост, че цирка пристига.
    За същите пари могат да се намерят и 10-тина годишни каравани, но вярно - по-малки.

    Р.S. Между другото - в сервиза на Тойота ми искат 950 лв за оригинален теглич! Намерих майстор, който слагал тегличи на всякакви коли, при цена 200 лв! Но...не знам дали е добра идея да му се доверя да ми слага теглич и да дърпам тежка каравана с него. Дали при някой баир нагоре колата няма изведнъж да олекне

  17. Member
    Тук е от
    Jan 2005
    Мнения
    947
    #14

    Re: Каравани

    Теглича е толкова пари само защото е в сервиза на тойота. Ако идеш в някоя морга или друг сервиз със сигурност ще намериш пак такъв половината пари и ефекта ще е еднакъв.
    Цитат Първоначално публикувано от roumen68
    От разговора със собственика разбрах следните неща:
    - без проблем я теглел с Опел Вектра 1,8 бензин. Без караваната разход 7/100, с нея - 10/100.
    а това много ме съмнява мен. Тая кола едвам върви с 4 човека в нея пък да тегли и такава каравана и то "без проблем".....
    Иначе наистина изглежда супер вътре

  18. Senior Member
    Тук е от
    Feb 2003
    Мнения
    2,351
    #15

    Re: Каравани

    Абе единствения проблем на караваната е, че я ползваш 2-3 пъти в годината, а през останалото време се чудиш къде да я денеш. Отделно бая яка колица трябва, а и тренинг за карането.
    Иначе за удобство и комфорт - спор няма.
    И като минат 2-3 години пък се чудиш на кой да я продадеш

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 1 от 15 12311 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. как са регистрират каравани от холандия до 500кг
    От mcwarnaly във форум Хоби и свободно време
    Отговори: 4
    Последно: 19-08-11, 16:31

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе